Hardcover boek

Hardcover boek 2019-05-01T15:52:32+02:00

Wat is een hardcover boek?

De naam zegt het eigenlijk al: het is een boek met een harde kaft, ook wel een genaaid gebonden boek genoemd. Het boek bestaat uit drie onderdelen: de omslag, het boekblok en de schutbladen.

De omslag wordt doorgaans gemaakt van grijskarton en omplakt met bedrukt papier. Ook worden er weleens andere materialen gebruikt, zoals linnen of kunstleer in combinatie met een mooie preeg en/of foliedruk. Om de bedrukking van de omslag te beschermen, wordt deze standaard voorzien van laminaat. Je hebt hierbij de keuze uit glans of krasvast matlaminaat.

Zie “specials” voor de overige vormen van veredeling.

Boekblok

Los van de omslag wordt het boekblok vervaardigd. Het boekblok bestaat uit bedrukte en gevouwen katernen die doorgaans aan elkaar vastgenaaid zijn met garen. Deze katernen vormen samen het boekblok. Het boekblok wordt vervolgens met behulp van de schutbladen in de omslag aan het grijsbord gelijmd. In sommige gevallen wordt het boekblok garenloos gebonden. Wij noemen dit een genaaid gebonden boek.

Schutblad

Een schutblad is een vel papier dat het boekblok verbindt met de omslag. Een hardcover boek heeft acht pagina’s schutbladen, vier voor in het boek en vier achterin. De schutbladen zijn standaard blanco. Echter, het is ook mogelijk de schutbladen op te maken in een (effen)kleur of een illustratie.

Kapitaalbandje

Een hardcover wordt, vanaf een bepaalde dikte, standaard voorzien van een kapitaalbandje. Het kapitaalbandje is een restant uit het oude handboekbinden. Bij deze manier van binden bleven de lusjes van het gebruikte gesponnen draad waarmee de katernen aan elkaar werden genaaid zichtbaar. Tegenwoordig wordt het alleen nog toegepast ter decoratie. Het boek krijgt een iets mooiere, luxere uitstraling. Kapitaalbandjes zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.

Leeslint

Een leeslint aan het boek toevoegen is optioneel. Dit is bijvoorbeeld handig om een pagina in het boek gemakkelijk terug te vinden, maar kan echter ook gekozen worden om je boek te onderscheiden van andere boeken. Leeslinten zijn tegen een meerprijs verkrijgbaar in diverse kleuren.

Voordelen van een hardcover boek:

  • duurzaam, een hardcover gaat doorgaans langer mee dan bijvoorbeeld een softcover;
  • de harde kaft beschermt het boekblok en is slijtvast;
  • luxe afwerking en uitstraling.

Ook een hardcoverboek laten drukken ? Wij drukken hardcoverboeken in de beste kwaliteit. Vraag vandaag nog een offerte aan!

BOEKEN

Vraag hier je offerte aan
Bekijk hier ons werk

ONS WERK